Absolvent poľnohospodárskej univerzity Ing. Filip Gubiš o masle, EÚ, likvidácii družstiev a chovov

Našou každodennou surovinou ktorú používame, je maslo. Či si ho už natierame na chlieb alebo ním pečieme. Jednoducho patrí na náš stôl každý deň. Tento výrobok z kravského mlieka je neporovnateľne lepší, ako keď je vyrobené z rastlinných tukov. Lenže v posledných dňoch jeho cena rastie. Tak teda v čom je problém? Likvidácia chovov. Za čias či už nedávnych alebo minulých, živočíšna výroba bola a stále je hlavným zdrojom pre každú krajinu, keďže bez nej by sme jednoducho zahynuli. Ale prečo sa teda silou-mocou snažíme ju zlikvidovať? Európska únia akože podporuje, ale nepodporuje. Za ten čas čo som vyštudoval školu a bol na praxi u nás na družstve som zistil, aké to je v skutočnosti. Družstvá a malochovatelia sa držia len veľkým úsilím, zatiaľ čo dotácie neprichádzajú. A ak aj náhodou nejaké idú, tak sa prerozdelia medzi mocných a my sa tu môžme aj na hlavu postaviť. Chovy sa rušia, desaťtisíce zvierat sa zabíja a teraz Európa čelí novému problému. Už pomaly zistili, že cez priemysel to bude ťažké nakŕmiť svojich poddaných. Ceny potravín stúpajú, počasie tomu tiež nepomáha, ich kreténske zákony na likvidáciu družstiev tiež nie. Veď veselo si zastavajme úrodnú pôdu automobilkami. Nárast ceny masla už teraz má svoje následky. V Čechách sa kradne veselo vo veľkom, alebo tí čo bývajú blízko Poľska, tak si idú tam nakúpiť. Je toto naozaj tá správna cesta, ako udržať Európu pokope? Čo by si teraz povedali panovníci, ktorí ju budovali stáročia? Radšej by sa zabili, aby neboli svedkami katastrofy, ktorá je už teraz na spadnutie.


Na našich stránkach poskytujeme priestor skutočne pestrej palete názorových línií, predstavujúcich alternatívu voči súčasnému zriadeniu. Preto čitateľov upozorňujeme, že nakoľko i samotní členovia redakčného kolektívu DAV DVA, spolupracovníci či korešpondenti vzišli z rôznych prúdov, v partikulárnych otázkach sa ich výklady a postoje môžu líšiť či si dokonca miestami protirečiť. Iba názorová pluralita totiž umožňuje skutočne plodnú a hodnotnú diskusiu s potenciálom vygenerovať tie najlepšie myšlienky, schopné načrtnúť pôdorys pre nové spoločensko-ekonomické zriadenie, zohľadňujúce potreby 21. storočia.

Foto z knihy Západoslovenský kraj, 1975

2 thoughts on “Absolvent poľnohospodárskej univerzity Ing. Filip Gubiš o masle, EÚ, likvidácii družstiev a chovov

  • 24. septembra 2017 at 10:55
    Permalink

    Čo bol zdroj prežitia biedneho slovenského ľudu po stáročia ? Obilniny, strukoviny, zelenina, neskôr zemiačky, no a v horských oblastiach najmä mliečne výrobky – mlieko, syr, maslo, oštiepky….

    A teraz, čo robilo Slovensko slovenskom, po stáročia je zrazu luxusná komodita !

    Slováci, pozastavili ste sa niekedy nad tým, ako je možné, že, paradajky zo Španielska sú lacnejšie ako z Dunajstredy, alebo ešte lepšie kilo banánov z Ekvádoru je lacnejšie ako kilo jabĺk z Nových Zámkov, a argentínske hovädzie je drahšie ako liptovský syr ?

    Keď už nič iné, tak toto Vám musí udrieť do očí, že dnešný svet nie je v poriadku. Hospodársky sme sa stali kolóniou západu, ostáva ešte aby sme sa ňou stali poľnohospodársky a potravinársky a bude hotovo.

    Kto to teda môže zmeniť ? Kapitalisti ? Politici ? Trh ?

    Nie, predsa vy – ľudia. Preto prestaňte hundrať, vezmite moc do svojich rúk, a vyžeňte tú bandu, čo nás predala za judášsky groš, preč odtiaľto. Voľby sú na to tou najlepšou príležitosťou.

    Reply
  • 25. septembra 2017 at 4:32
    Permalink

    podpora z mojej strany

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *