Pekári: V pláne obnovy a odolnosti SR chýba podpora agropotravinárstva

Zdieľaj článok:
Prepošlite článok emailom

Vážení priaznivci DAV-u DVA

Väčšina našich čitateľov má silné sociálne cítenie a hlási sa k zdravému vlastenectvu. Čakajú nás zásadné politické udalosti - referendum o predčasných voľbách a následne zásadný boj o ďalších charakter našej spoločnosti.

V DAV-e DVA stojíme na Vašej strane. Pre pravidelných prispievateľov okrem iného pripravujeme aj špeciálne benefity: vypnutie reklamy, výrazné zľavy v e-shope INLIBRI, podielovú knihu a iné... Vernostný program zverejníme v apríli.

Ak chceme naďalej rásť, nebude to možné bez vybudovania silnej podpornej komunity. Staňte sa jej členom, pomôžte nám v tomto úsilí tým, že budete pravidelne finančne podporovať DAV DVA.

Podporte nás pravidelnou sumou, 4, 6, alebo 10 a viac eur mesačne..
Číslo účtu: IBAN: SK72 8330 0000 0028 0108 6712


Bratislava 23. decembra (TASR) – Vláda chce z európskeho reformného balíka minúť 1,5 miliardy eur na zdravý život, avšak zabúda na zdravé potraviny. Upozorňujú na to slovenskí pekári a kritizujú tak v utorok (22. 12.) predstavené detaily plánu obnovy a odolnosti Slovenska, v ktorom podľa pekárov Ministerstvo financií (MF) SR nepočíta s podporou agropotravinárstva na Slovensku.

„Vláda nedá z takmer šiestich miliárd eur na podporu výroby domácich potravín ani euro,“ kritizuje výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský. V rámci priority Zdravý život pre každého totiž slovenský plán obnovy investuje podľa jeho slov len do následkov a nie do prevencie.

Pekári sú preto znepokojení predstaveným plánom obnovy, ktorý MF SR v utorok poslalo Európskej komisii. „V návrhu úplne absentuje podpora potravinárstva. A to napriek tomu, že potravinová sebestačnosť je súčasťou programového vyhlásenia vlády i volebných programov vládnych strán,“ zdôrazňujú pekári.

Podľa Lapšanského všetky opatrenia, ktoré navrhuje vláda financovať z Fondu obnovy, riešia len následky nezdravého životného štýlu. Štát by mal podľa neho riešiť predovšetkým prevenciu. „Konzumácia kvalitných potravín je spolu s pohybom a spánkovým režimom základnou prevenciou fyzického aj psychického zdravia,“ zdôraznil s tým, že prevencia by štátu teda náklady šetrila. Vládu preto pekári vyzývajú, aby svoje kroky prehodnotila a zakomponovala do plánu obnovy a odolnosti aj podporu agropotravinárskeho sektora.

Ako dodal, pre pekárov znamená absencia podpory potravinárstva v pláne obnovy ďalšiu ranu. Výrazne ich zasiahla pandémia, vážne výpadky zaznamenávajú pre zastavené prevádzky reštaurácií a hotelov. „Napriek tomu, že pekári neustále plynule zásobujú obyvateľov Slovenska čerstvým pečivom, štát ich vylúčil z COVID pomoci a nemohli sa uchádzať ani o prostriedky na podporu z úradov práce. Zatiaľ sa stretávame len so sľubmi, veríme, že konečne príde aj reálna pomoc,“ dodal Lapšanský.

Odoberajte prehľadný sumár článkov - 1x týždenne


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *