Potravinová bezpečnosť je podľa spracovateľov mäsa pre vládu iba prázdnou frázou

Zdieľaj článok:
Prepošlite článok emailom

Vážení priaznivci DAV-u DVA

Väčšina našich čitateľov má silné sociálne cítenie a hlási sa k zdravému vlastenectvu. Čakajú nás zásadné politické udalosti - referendum o predčasných voľbách a následne zásadný boj o ďalších charakter našej spoločnosti.

V DAV-e DVA stojíme na Vašej strane. Pre pravidelných prispievateľov okrem iného pripravujeme aj špeciálne benefity: vypnutie reklamy, výrazné zľavy v e-shope INLIBRI, podielovú knihu a iné... Vernostný program zverejníme v apríli.

Ak chceme naďalej rásť, nebude to možné bez vybudovania silnej podpornej komunity. Staňte sa jej členom, pomôžte nám v tomto úsilí tým, že budete pravidelne finančne podporovať DAV DVA.

Podporte nás pravidelnou sumou, 4, 6, alebo 10 a viac eur mesačne..
Číslo účtu: IBAN: SK72 8330 0000 0028 0108 6712


Bratislava 29. decembra (TASR) – Návrh plánu obnovy pre Slovensko nasvedčuje, že potravinová sebestačnosť Slovenska je pre vládu iba prázdnou frázou. Uviedla to výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM) Eva Forrai v reakcii k dokumentu plánu obnovy, ktorý minulý týždeň predstavilo Ministerstvo financií SR.

„Slovenský zväz spracovateľov mäsa je sklamaný z postoja vlády SR, ktorá má jedinečnú príležitosť a aj dostatočné finančné prostriedky urobiť historicky najvýznamnejší krok v oblasti podpory agropotravinárskeho sektora. Nerozumie preto, prečo túto príležitosť vedome prehliada. V tomto kontexte Slovenský zväz spracovateľov mäsa vníma všetky vyjadrenia vlády o zvyšovaní potravinovej sebestačnosti iba ako prázdnu frázu,“ povedala Forrai.

Pandémia nového koronavírusu podľa nej jasne poukázala na skutočnosť, že prázdne pulty obchodov sa môžu stať realitou nielen na Slovensku, ktoré patrí medzi krajiny s najvyššou mierou dovozu surovín, ale najmä potravín, a zároveň nízkou mierou sebestačnosti v ich produkcii.

Zdôraznila, že tento stav je výsledkom dlhodobého zanedbávania podpory odvetvia zo strany štátu, ktoré sa však v prípade potravinových kríz stáva kľúčovým na zabezpečenie dostupných potravín na potreby obyvateľstva. Zvyšovanie potravinovej sebestačnosti Slovenska je podľa nej zároveň cieľom deklarovaným v prijatom programovom vyhlásení vlády SR.

Upozornila, že iba moderný a dobre fungujúci agropotravinársky sektor je a bude pre súčasné a všetky nasledujúce generácie zárukou dostatku dostupných potravín na potreby obyvateľstva. Podpora prepojenia prvovýroby a spracovateľského priemyslu, modernizácia technológií a inovácií či investície v oblasti energetického hospodárenia potravinárskeho odvetvia zároveň významne prispejú aj k „zelenšiemu“ Slovensku, napríklad v podobe znižovania uhlíkovej stopy a emisií.

„Slovenský zväz spracovateľov mäsa apeluje na rezort financií, ako aj na vládu SR, aby opakovane prehodnotila svoje priority, medzi ktoré potravinová sebestačnosť a dostatok potravín bezpochyby patria,“ dodala Forrai.

Odoberajte prehľadný sumár článkov - 1x týždenne


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *